Edirne Oyun terapisi

Theraplay - MEM ve EMDR

Theraplay

Theraplay bağlanma, öz güven, başkalarına güven ve neşeli bağlılığı yapılandırma ve geliştirmeye yönelik bir çocuk ve aile terapisidir. Ebeveyn ve çocuk arasındaki eğlenceli, sağlıklı etkileşimin doğal kalıplarına dayanır ve kişisel, fiziksel ve eğlencelidir.

Theraplay etkileşimleri ebeveyn-çocuk ilişkilerinde var olan dört temel niteliğe odaklanır: Yapı, Bağlılık, Besleme ve Mücadele.

Theraplay seansları çocuk ve ebeveyn/bakım veren arasında aktif, duygusal bir bağlantı yaratarak benliğin değerli ve sevilebilir; ilişkilerin olumlu ve ödüllendirici olarak algılanmasını sağlar.

Theraplay, çocuğunuzun davranışını benzersiz yollarla geliştirebilen özel bir oyun terapisidir.

Neşeli oyunlar ve hassas bakımın terapötik faydalarından yararlanan Theraplay, çocuğunuzla olan ilişkinizi güçlendirmeye, bağınızı ve karşılıklı anlayış duygunuzu geliştirmeye odaklanır; böylece çocuğunuzun artık sorunlu davranışlara başvurması gerekmez.

Çocuğun hayatındaki en önemli insanlar olarak bakım verenler seanslara aktif olarak katılırlar.

Theraplay ile çocuğunuzla aranızda kalıcı ve olumsuz olarak görülebilen dinamiği değiştirmek konusunda terapistinizin yardımı ile çocuğunuzla olan ilişkinizden karşılıklı keyif alır ve birbirinize daha duyarlı hale gelirsiniz.

 

MEM(MARSCHAK Etkileşim Metodu)

Marschak Etkileşim Metodu (MEM), çocuk ile ebeveynleri (bakım verenleri) arasındaki etkileşimi gözlemlemek ve değerlendirmek için kullanılan yapılandırılmış bir tekniktir. Theraplay oyun terapisi ile birlikte veya ayrı olarak ikili etkileşim gözlemi için kullanılır. Ebeveynlerin ve çocuğun birlikte yerine getirdikleri bir dizi basit görevden oluşur. Ebeveynin, Theraplay’in temel boyutları olan Yapı, Besleme, Bağlılık ve Mücadele alanlarındaki kapasitesini, çocuğun da ebeveynine verdiği karşılık ve tepkileri değerlendirmede kullanılır. Tedavi planlamada ve ailelerin ilişkilerini güçlendirmede onlara nasıl destek olunacağının belirlenmesinde kullanılan faydalı bir araçtır.

 

EMDR

EMDR diğer birçok terapi modeline görece yeni bir yöntemdir. Çocuk ve ergen terapilerinde çeşitli versiyonları ile kullanımı ise çok daha yenidir. Bu kadar yeni bir teknik olmasına rağmen, yapılan araştırmaların sonuçlarına bakıldığında oldukça olumlu değişimler sağladığı gözlemlenmektedir. EMDR, çocuk ve ergenler ile çalışan terapistler için yeni bir kapı açmıştır. Bu tekniğin çeşitli versiyonlarını geliştirerek uygulamalarına fırsat yaratmış, dolayısıyla terapide kullanılan araçların zenginliği açısından olumlu katkı sağlamıştır.

EMDR’ın kullanıldığı çocuk ve ergen terapilerinde aslında gerekli olan destek ve materyaller diğer terapi modelleri ile benzerlik göstermektedir. Her terapi modelinde olduğu gibi EMDR’da da ailenin işbirliğine ve tedaviye destek vermelerine oldukça fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca, tedaviye kendi arzusu ile başvurmamış olan çocuğa veya ergene motivasyon sağlamayabilmek tüm terapilerde olduğu gibi EMDR’da da önemlidir. Terapi ile ilgili çok fazla bilgisi, ilgisi, sözel becerisi ve gerekli dikkati olmayan çocuk veya ergeni motive etmek terapi kazanımlarının kalitesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Çocuk ve ergenlerle EMDR uygulaması yapılırken standart protokol üzerinde çeşitli değişimler yapılabilir. Terapist ile çocuk veya ergen terapi hedefini belirlerken olayın sebebi üzerinde daha fazla duralabilir, bu çocuğun veya ergenin terapiye olan motivasyonunu arttırma açısından önemli bir faktördür. Ayrıca, terapi hedefinin basamaklar şeklinde küçük küçük hedeflere bölünmesi daha çok motivasyon sağlamaktadır. Çocuk ve ergenlerle çalışırken daha açık ve net olmak, hayal gücünü kullanma oldaklı çalışmak, kognisyonlar, duygular ya da vücuttaki hisler üzerinde çok fazla odaklanmamak, sözel artikülasyona takılmamak tercih edilir. Protokolün bazı basamakları çocuk veya ergenin ihtiyaçlarına göre uzatılabilir ya da kısaltılabilir, hatta bazen tümüyle çıkartılabilir. Çoğunlukla, çocuk ve ergenlerin EMDR süreci yetişkinlerinkine oranla biraz daha hızlı olmaktadır.

 

Detaylı bilgi için: